Конференция 2019 БГГА

 

                                                                        

На 08.11.2019г. Българска Голф Грийнкийпърска Асоциация проведе Годишната Конференция за грийнкийпъри, граундсмени и озеленители в Голф Клуб „Света София § СПА” в покрайнините на гр. София. На събитието присъстваха 46 човека. Това е безспорен показател, че Асоциацията се превръща в основен барометър и източник на образование за тревната индустрия в България.  Програмата бе фокусирана основно към граундсмените в България, но в никакъв случай не бе пренебрегната и грийнкипърската индустрия. Именно презентациите на главния гроундсмен на ФК Ипсуич, Англия бе в основата на изключително повишен интерес  от страна на местните му колеги към събитието.

 

 

Конференцията започна с приветствено слово на Председателя на БГГА – представяйки идеите и вижданията си за Асоциацията и как тя се превърна във водеща образователна фигура в тревната индустрия в България. Представен бе новият член на борда на БГГА – Венцислав Ников. Той ще отговаря за образованието и връзките с обществеността. Членовете имаха възможността да бъдат приветствани и от Голф директора на „Св. София”, както и Мениджъра на Българска Голф Асоциация.

Пръв получи правото да говори търговският директор на новия спонсор (Индигроу ЕООД) на БГГА – Ричърд Поскит. Зареден с огромен позитивизъм за бъдещата работа на Индигроу и БГГА, той представи компанията на бъларския пазар и смело заяви амбиция за налагане. Членовете видяха разнообразността в продуктите, които са достъпни за постигане на по-добри резултати в бранша.

Конференцията продължи с презентацията на Бен Конъл – Главен Гроундсмен на ФК Ипсуич, Англия. Бен се превърна в истински фурор на събитието разкривайки всички негови аспекти за поддръжка и ежедневни успехи и неволи. Членовете останаха приятно изненандани от откровеността на Бен и колко широко скорена личност е. Той не се поколеба да отговори на възникналите множество въпроси и всички видяха в негово лице един Приятел.

В кафе паузите и обедната почивка, съпроводена с великолепна гурме кухня, членовете не спираха да говорят за презентациите и да дискутират възникнали казуси от видяното.

 

 

 

Събитието бе съпроводено разбира се и от Дийн Клийвър (Председател на Федерация на Европейските Голф Грийнкийпърски Асоциации). С годините той се првърна в част от нашето разрастващо се семейвство. Успя да „отвори очите” на членовете на БГГА за възможностите за развитие и образование в чужбина. Ясно се показа желанието за продължаване на партньорството между БГГА и ФЕГГА. Партньорството между двете Асоциации е повече от ползотворно и за членовете на БГГА предстоят много възможности за бъдещото им развитие.

За последен говорител бе поставен Брус Джеймисън, Агроном на Торо. Той успя да „вземе дъха” на аудиторията с нестандартните/иновативните си подходи за реновация на грийнове в Англия. Методи, които в българските географски ширини не бяха чувани до този момент. Члевновете на БГГА останаха повече от доволни от видяното и отзвукът бе нестихващ.

 

 

 

Последни думи имаше Председателя на Асоциацията, който благодари на всички за участието, загатна за бъдещите планове на БГГА и бяха раздадени традиционните сертифакати на членовете, съпроводени от традиционна снимка.

 

Българска Голф Грийнкийпърска Асоциация продължава да доказва, че е единствената институция, която е способна да предостави на членовете си образование от световно ниво. Самият факт, че това събитие бе окачествено като най-доброто до сега, може само да ни радва и да дава допълнителен стимул да вървим напред всички заедно – организаотри, споносри и членове.

 

 

С уважение,

Явор Атанасов